Les principals novetats de la campanya de la renda, que comença el 3 d’abril, afecten autònoms, mares amb fills menors de 3 anys o usuaris de Bizum i Wallapop, entre d’altres
Aquest dimecres 3 d’abril ha començat la campanya de la renda, que s’allargarà fins a l’1 de juliol. Ara toca recopilar les dades fiscals del 2023 per poder fer la declaració. Hi ha novetats que afecten diferents col·lectius i algunes deduccions i reduccions que cal tenir en compte.
Abans de res, cal repassar el calendari de la renda 2023.
A partir del 3 d’abril podem fer la declaració i presentar-la via telemàtica. Fins al 29 d’abril no es podrà demanar hora per fer-la via telefònica, un servei que estarà activat a partir del 7 de maig.
A partir del 29 de maig es podrà demanar una cita presencial per formalitzar la declaració. Aquesta opció es farà efectiva del 3 de juny en endavant.
Novetat en les rendes del treball
Primera novetat, que afecta els assalariats que tinguin dos o més pagadors: el mínim a partir del qual cal fer la declaració passa dels 14.000 als 15.000 euros. Això sempre que el segon i la resta de pagadors superin els 1.500 euros.
No ha canviat l’obligació per als que tenen un sol pagador i guanyen més de 22.000 euros anuals.
Autònoms, obligats a declarar
Segona novetat. Afecta els autònoms, perquè aquest any estan obligats a declarar tots, sigui quina sigui la seva facturació. Abans, si no arribaven als 1.000 euros, estaven exempts de fer la declaració. Carme Elena, de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors de Catalunya, n’explica el motiu:
“La quota que s’ha de pagar com a autònom va en funció dels rendiments que declarem en la renda. Abans no era així.”
Deduccions per a algunes mares
En l’apartat de les deduccions, hi ha una novetat important, dirigida a les mares amb fills menors de 3 anys. Abans havien d’estar en actiu per accedir a una deducció de 1.200 euros anuals, o 100 euros al mes.
Ara no cal. Si estan a l’atur, també hi tenen dret. I les autònomes que hagin cobrat l’atur, també.
Hi ha altres beneficiaris d’aquesta deducció: les parelles de progenitors homes amb fills adoptats o els pares en cas de mort de la mare.
Deduccions per a llogaters i per a propietaris d’habitatges
Dins de la declaració també podem accedir a deduccions autonòmiques que beneficien les persones que viuen de lloguer.
Els joves menors de 32 anys es poden deduir un 10% del lloguer, amb un topall de 300 euros. També poden fer-ho les persones amb discapacitats, les que han estat a l’atur més de mig any i les famílies monoparentals.
D’altres beneficiats són els contribuents amb més de dos pagadors, que tindran dret a una deducció de 100 euros.
Pel que fa als propietaris, es manté la deducció del 60% pel lloguer d’habitatges.
Deduccions per reformes i per compra de vehicles elèctrics
Si fem obres per millorar l’eficiència energètica de la llar, tindrem dret a una deducció interessant, però amb un topall sobre els diners invertits. “No és cap novetat, simplement han prorrogat el termini per beneficiar-se’n. La deducció va del 20% al 60%, depenent de l’estalvi energètic que s’acabi generant. És important recordar que s’ha d’aportar al gestor tota la documentació, com factures i, sobretot, certificats energètics”, aclareix Carme Elena.
I una deducció que bonifica la compra de vehicles elèctrics. El vehicle ha de ser nou i tenir un ús particular, no d’empresa. Cal restar tots els ajuts cobrats i de la quantitat resultant se’n pot fer una deducció del 15% sobre una base de 20.000 euros.
Carme Elena adverteix que “cal tenir en compte que només s’hi poden acollir els vehicles comprats a partir del 30 de juny del 2023, que és quan es va aprovar la norma”. Aquesta deducció continua en vigor fins a finals d’aquest 2024.
En el cas d’haver instal·lat un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, també hi ha una deducció, en aquest cas del 15% sobre una base de 4.000 euros.
Deduccions per aportacions a plans de pensions
Pel que fa als plans de pensions d’assalariats, es mantenen les aportacions personals de 1.500 euros i de 8.500 dins del marc dels plans d’empresa. Aquesta última quantitat pot ser compartida entre empresa i empleat. Fins al màxim de 10.000 euros anuals, tot és deduïble.
Pel que fa als autònoms, fins ara es podien deduir fins a 1.500 euros anuals en el seu pla individual. Ara, si fan un pla de pensions específic d’autònom, hi poden afegir 4.250 euros. Per tant, la deducció total pot arribar als 5.750 euros anuals.
Vendre productes de segona mà pot obligar a tributar
I finalment, un recordatori per a totes aquelles persones que venen sovint a plataformes digitals com Wallapop o Vinted roba, electrodomèstics, telèfons o qualsevol objecte usat.
Carme Elena explica que “a l’abril aquestes plataformes han hagut d’identificar davant d’Hisenda les persones usuàries que venen per valor de més de 2.000 euros anuals o fan més de 30 vendes l’any per saber si tenen guanys. I en aquest cas, tributaria el diferencial entre el preu de venda i el de compra amb un gravamen que va del 19% al 28%. A la majoria de persones no els afectarà, perquè venen coses molt per sota del preu de compra, però potser objectes de luxe, com algunes bosses de mà o sabates, sí que poden generar un impost.”
Continuant en el camp digital, els contribuents també han de tenir present que no s’han de declarar els ingressos rebuts a través de Bizum, sempre que no se superin els 10.000 euros anuals o siguin cobrament de lloguers o, en el cas dels autònoms, el pagament d’un determinat servei.
Font: www.ccma.cat/324
La Teva Gestoria Fiscal De Confiança a Mataró
Gestomart P. Martinez Assessors, S.L.P., és una societat de professionals inscrita al Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, i compta amb professionals membres de diversos col·legis (Economistes, graduats socials, gestors administratius), així com amb col·laboradors externs d’altres àmbits com l’advocacia, l’enginyeria industrial, l’arquitectura o l’administració de finques.