novetats fiscals 2024 | Gestoria a Mataró

Novetats fiscals del 2024, sobretot per a autònoms i mares amb fills menors de 3 anys

Autònoms, mares amb fills menors de 3 anys, propietaris de pisos de lloguer i els que s’hagin comprat un vehicle elèctric, els principals afectats per les novetats fiscals del 2024

El nou any comença amb unes novetats fiscals que afecten sobretot els autònoms, les mares amb fills menors de 3 anys i els que s’hagin comprat un vehicle elèctric o instal·lat un punt de càrrega.

Els autònoms, a partir de l’any 2024, estan obligats a fer la declaració de renda independentment del volum de facturació. Carme Jover, presidenta de la Comissió de Fiscalistes REAF del Col·legi d’Economistes de Catalunya, explica per què:

“Abans, quan algú es donava d’alta d’autònom triava la base de cotització que més li interessava de cara a la jubilació. Ara, des de principis del 2023 cotitzen en funció del que facturen. I la Seguretat Social vol saber quina facturació tenen per saber per quina base han de cotitzar.” 

Plans de pensions d’ocupació amb novetats

Els autònoms, a més, tenen al seu abast des d’aquest any els plans de pensions d’ocupació simplificats, que els permetran rebaixar la factura fiscal el 2024.

“Un autònom no tenia capacitat financera per fer-se un pla de pensions d’ocupació, però des d’aquest any pot crear el seu propi pla simplificat“, explica Jover.

“Poden posar 1.500 euros al seu pla individual i 4.250 al d’empresa. I tot això és interessant: suposa una reducció de la base imposable.”

En el cas dels assalariats, la novetat en els plans de pensió d’ocupació és que ara poden fer més aportacions que l’empresa, sempre que tinguin un salari inferior a 60.000 euros bruts anuals.

Canvi en el mínim per als pluriempleats

Pel que fa a l’IRPF dels assalariats, Hisenda ha mogut només una peça. És el cas dels que tenen més d’un pagador i el segon o següents empresaris els remuneren amb més de 1.500 euros anuals. Abans, el mínim per haver de declarar eren 14.000 euros, i ara es passa als 15.000.

Els grans estalvis tributaran més

En el camp de l’estalvi, una sola novetat. Hisenda crea dos nous trams: a partir de 200.000 euros la tributació passa del 26% al 27% i a partir dels 300.000 euros, es passa del 26% al 28%.

Mares amb fills menors de 3 anys

En l’apartat de les deduccions, hi ha una novetat important. Fins ara, les mares amb fills menors de 3 anys accedien a la deducció per maternitat, 1.200 euros anuals, sempre que treballessin. Ara, aquest requisit s’ha reduït a la mínima expressió. “Abans la norma parlava de mares treballadores, i ara ja no”, explica Carme Jover.

“La mare ja no cal que treballi durant els primers tres anys de vida del seu fill. Només cal que en algun moment d’aquest període es doni d’alta com a empleada, o com a autònoma, per accedir a aquesta deducció. Queda clar que Hisenda vol fomentar la natalitat.”

Qui hagi comprat un cotxe elèctric nou aquest 2023 tindrà dret a una deducció del 15% fins a un màxim de 20.000€
Qui hagi comprat un cotxe elèctric el 2023 tindrà dret a una deducció del 15% fins a un màxim de 20.000 € (iStock)

Deduccions per comprar cotxes elèctrics

I més deduccions. Qui hagi comprat un cotxe elèctric nou per a ús particular aquest 2023 tindrà dret a una deducció del 15% fins a un màxim de 20.000 euros.

Si el termini d’entrega és llarg, amb una previsió que el cotxe no arribi fins al 2024, però s’ha pagat prèviament un 25% del preu, també es podrà demanar la deducció.

“També hi ha deducció si han instal·lat un punt de càrrega, que és d’un 15% amb una base màxima de 4.000 euros”, assegura Jover. Totes dues deduccions es mantindran fins al 31 de desembre del 2024.

Tot i això, si es té una subvenció del municipi per haver posat un punt de càrrega, la deducció a Hisenda ja no es podrà demanar

Reduccions per a propietaris de pisos de lloguer

Finalment, els propietaris d’un pis de lloguer podran accedir a reduccions fiscals més grans, però amb una condició que marca la llei de l’habitatge:

“Els contractes signats a partir de gener de 2024 tindran reduccions que poden anar fins al 70% i al 90%. El requisit és que els pisos hauran d’estar en zones declarades com a tensionades pel que fa als preus del lloguer. Els contractes anteriors a 2024 continuen amb la reducció fiscal del 60% per al propietari.”

Aquestes zones tensionades encara les ha de definir el govern espanyol perquè després les apliqui la Generalitat en cada població.

Font: www.ccma.cat/324

La Teva Gestoria Fiscal De Confiança a Mataró

Gestomart P. Martinez Assessors, S.L.P., és una societat de professionals inscrita al Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, i compta amb professionals membres de diversos col·legis (Economistes, graduats socials, gestors administratius), així com amb col·laboradors externs d’altres àmbits com l’advocacia, l’enginyeria industrial, l’arquitectura o l’administració de finques.

Resumen
Novetats fiscals del 2024
Nombre del artículo
Novetats fiscals del 2024
Descripción
Novetats fiscals del 2024, sobretot per a autònoms i mares amb fills menors de 3 anys
Publisher Name
GESTOMART ASSESSORS
Publisher Logo